Denemarken, dans en muziek: folklore dansgroep Den Danske Ring

Denemarken Denemarken Denemarken, Denmark, Danmark, Danemark, Denemarken


Liefhebbers van folklore uit Denemarken, kunnen hun hart ophalen bij "Den Danske Ring" op het gebied van dans, kostuums en muziek.


denemarken

Denemarken

Denemarken kent een grote verscheidenheid van streekgebonden dansen. In Denemarken is het volksdansen sinds het begin van de 20e eeuw weer tot bloei gekomen. De dansen zijn voor een groot deel ontstaan tussen 1780 en 1880. In tegenstelling tot veel andere landen is de muziek en dans aan het begin van de 20e eeuw in in een aantal bundels vastgelegd. Hierdoor is van de deense dans en muziek relatief veel overgeleverd. De dansen werden door de lagere klassen in Denemarken gedanst. De hofdansen waren taboe voor het plebs. Bijvoorbeeld het menuet (franse dans uit de 17e eeuw) mocht alleen aan het hof gedanst worden. De vele verenigingen die in Denemarken bestaan zijn verenigd in een nationale organisatie: "Den Danske Folkedanser".
denemarken

Dans

Er zijn nogal wat verschillende soorten dans in Denemarken. Als je onderscheid maakt in opstelling kun je de volgende typen dans onderscheiden. Als je onderscheid maakt naar maatsoort/ritmiek krijg je o.a. de volgende stijlen.
denemarken

Kostuums

Omdat iedere stad en streek zijn eigen kostuums heeft is er ook een verscheidenheid van prachtige kostuums ontstaan, wat de toch al zeer afwisselende dansen extra sfeervol maken. De leden van de groep hebben zelf hun kostuums gemaakt naar authentieke voorbeelden.
denemarken

Muziek

De muziek bij deense volksdans is onveranderlijk vrolijk; mineur zul je zelden tegenkomen. Omdat de viool het hoofdinstrument is de meeste muziek uitgeschreven in viool-vriendelijke toonsoorten: G D en A komen het meest voor. Een ander kenmerk is het binnen een muziekje veranderen van toonsoort; zeer veel muziek die uit meer dan een deel bestaat, wisselt tussen G en D, of D en A. Omdat de rond 1920 alle muziek 4-stemmig is genoteerd/gearrangeerd voor twee violen A-klarinet en contrabas ligt de muziek betrekkelijk vast. Om volksmuziek levend te houden is zo'n 4-stemmige zetting toch wel wat beperkend vandaar dat de tussenstemmen (tussen melodie en de bas) ook wel anders ingevuld worden dan volgens "het boekje". Let wel, dit zijn MIDI bestandjes geen live opnames, gemaakt vanuit bladmuziek met behulp van MusiCAD. Dansavonden bij "Den Danske Ring" worden altijd gehouden met LIVE muziek. Momenteel is de bezetting viool, klarinet, dwarsfluit, pianio en accordeon.
denemarken

Den Danske Ring

Den Danske Ring is een volksdansgroep uit Eindhoven die zich gespecialiseerd heeft in dansen uit Denemarken. Den Danske Ring is als enige buitenlandse groep lid van de Deense overkoepelende organisatie. Er vinden regelmatig uitwisselingen plaats met Deense groepen. De groep is opgericht in 1984 en heeft al vele optredens verzorgd.
denemarken

Dansleiding

De groep staat onder leiding van Regina Verhaegh. Regina heeft vele cursussen in Denemarken gevolgd, zij mag dan ook gezien worden als een echte specialist op het gebied van Deense volksdansen en kostuums.

Deze pagina wordt beheerd door Arent Storm en Regina Verhaegh laatste wijziging 07-03-2007

( dansring.haal@.dit.weg.dse.nl )